Lipsa de dorinta sexuala in cuplu. De ce apare?

Posted on
lipsa dorintei sexuale

Viata in cuplu nu este atat de simpla cum credem si chiar poate deveni ceva obisnuit si stresant, mai ales in ceea ce priveste sexualitatea. Cu toate acestea, studii recente au dezvaluit adevarata cauza pentru care dorinta sexuala este pierduta in cuplu: coexistenta.

Scaderea dorintei sexuale este mai mult decat normala, mai ales in cazul cuplurilor care au fost impreuna timp indelungat si in momente de stres. Dar, uneori, exista cauze ascunse pe care nu le cunoastem.

Lipsa dorintei sexuale reprezinta un nivel scazut de interes in relatiile sexuale, in care cei afectati nu raspund dorintei sexuale a cuplului. Conform specialistilor, „lipsa dorintei sexuale este de obicei insotita de o alta problema fizica sau psihologica, cea mai comuna fiind disfunctia sexuala.”

S-a demonstrat faptul ca, coexistenta poate afecta drastic dorinta sexuala a barbatilor si a femeilor. Desi ambele sexe pot suferi de aceasta problema, femeile sufera din aceasta cauza intr-o masura mai mare, ducand la sentimente de vinovatie.
Tipuri de lipsa de dorinta sexuala

Cand apare problema lipsei dorintei sexuale, puteti distinge mai multe tipuri.

Primara: afecteaza mai ales femeile care nu au avut niciodata dorinta sexuala suficienta in viata lor. Aceasta presupune o capacitate nula de a avea fantezii sexuale si de a se purta cu un scop sexual. Apare de la adolescenta si se agraveaza la maturitate.

Secundara: acei oameni care se bucura de o dorinta normala, dar isi pierd interesul pentru comportamentul sexual.

Generalizata: persoana afectata nu poate experimenta dorinta, fie fata de partenerul sau, fie fata de alte persoane.

Ocazionala: nu experimentati dorinta sexuala fata de partenerul dvs., ci o faceti fata de alte persoane.

In primul rand, cel mai semnificativ simptom pentru a identifica lipsa dorintei sexuale este o scadere a interesului pe care il trezeste sexul in dimensiunile sale diferite.

Lipsa de dorinta sexuala in cuplu

Care sunt simptomele?

Aceasta scadere a interesului pentru sex, este adesea insotita de comportamente specifice cum ar fi:

– Evitam frecvent propuneri de activitate erotica si sexuala propuse de partenerul nostru, de exemplu, cu expresiile tipice: „nu, acum nu vreau“, „Sunt foarte obosit,“ sau „Mai bine in alta zi“.

– Evitam situatiile in care stim ca partenerul nostru poate propune o intalnire sexuala, cum ar fi sa mergem la culcare atunci cand el deja adoarme sau ne umplem timpul liber cu activitati pentru a preveni momentele de intimitate cu el.

– Dar, mai presus de toate, intr-o zi, ne dam seama ca sexul este aproape absent din preferintele noastre si ca apare rar in gandurile noastre, daca cineva nu aduce subiectul.

De-a lungul timpului, iar in cazul in care aceasta situatie a cauzat conflicte in relatie, orice gest de apropiere sa fie perceput ca un pericol si, mai degraba decat sa fie o experienta placuta, care activeaza dorinta noastra ca si mai inainte, devine o experienta enervanta si neplacuta pe care vrem sa o evitam.

Acest gest poate provoca anxietate si teama de consecintele lipsei apetitului nostru sexual si ne poate face sa simtim ca suntem obligati sa avem activitate sexuala, pentru a evita o probleme in cuplu. Cu toate acestea, obligatia si dorinta sunt doi dusmani mari. In acest moment, am putea recunoaste ca am intrat intr-un cerc vicios care provoaca o distantare emotionala si o crestere a conflictelor in relatia care, la randul sau, continua sa alimenteze o scadere a dorintei noastre sexuale.

Care sunt cauzele?

Toate aceste tipuri pot avea cauze diferite, organice sau psihologice. Printre cele organice se evidentiaza:

– Tratamentul cu unele medicamente
– Modificari hormonale si probleme neuroendocrine
– Boli metabolice
– Bolile cronice

Printre factorii psihologici care se remarca sunt:

– Probleme in cuplu
– Disfunctii sexuale, cum ar fi anorgasmia, vaginismul sau disfunctia erectila
– Tulburari de dispozitie
– Anxietate si stres
– Oboseala
– Teama de a nu satisface partenerul
– Viata sexuala este nesatisfacatoare
– Monotonie

Dupa cum arata expertii, exista momente cand poate aparea o combinatie de cauze organice si psihologice.

Este normal ca dupa multi ani cu aceeasi persoana, frecventa sexuala sa scada; Acest lucru se datoreaza faptului ca exista (aparent) alte prioritati in viata de zi cu zi si nu ne acordam timp pentru a fi excitati si a ne (re) conecta ca si cuplu. Este mai usor sa respingem chiar si schimbarile fizice si sa spunem ca nu ne mai excita asa cum o facea inainte, dar in sine, este modul de a ne proiecta propria respingere a schimbarilor noastre fizice si de a nu ne accepta.

La cuplurile care au fost impreuna de mult timp, lipsa dorintei sexuale este una dintre cele mai frecvente si cele mai putin acceptate probleme. Acest lucru nu inseamna ca relatia nu mai functioneaza, dar este o alerta ca trebuie sa vedeti cum sa schimbati dinamica in viata voastra intima si sexuala.

Care este solutia?

Dar, pentru fiecare problema exista intotdeauna o solutie posibila, iar aceasta nu este o exceptie. In general, atunci cand exista o lipsa de dorinta, incepem sa lucram la senzatiile si sensibilitatea fiecarui membru al cuplului si incepem sa recunoastem corpul celuilalt. Acestea sunt exercitii lente si progresive care vizeaza unirea acelui cuplu.

Tineti intotdeauna in minte faptul ca, comunicarea este fundamentala, lucrati asupra motivului pentru care exista o mare dorinta pe o parte si putina pe cealalta. De asemenea, trebuie sa vedeti cum este respectul de sine al fiecaruia in acel moment si istoria familiei, printre altele.

Cel mai important este sa detectati daca aceasta lipsa de dorinta apare des, astfel incat sa nu fie o problema care sa se extinda si la alte domenii ale vietii.

Cum sa cresteti dorinta sexuala?

– Asigurati-va ca nu exista o problema fizica sau psihologica care necesita tratament specializat.
– Dormiti bine, manancati bine si faceti miscare.
– Deconectati-va de la locul de munca: ajungeti acasa fara stresul de la locul de munca sau apeluri telefonice similare.
– Iesiti din rutina: mergeti la un hotel pentru o noapte sau intr-o calatorie. Doar voi doi.
– Nu impuneti sexul ca o rutina: „in fiecare sambata facem sex”. Fiti spontani.
– Sarutati-va in fiecare zi. Sarutati-va cel putin cinci minute pe zi.
– Dedicati-va timp in fiecare zi doar pentru voi, sa fiti impreuna si sa va bucurati unul de compania celuilalt. Aceasta este intimitatea.
– Vorbiti despre fanteziile voastre sexuale, nu in scopul impunerii lor, ci in scopuri erotice.
– Faceti sex fara penetrare. Concentrati-va numai pe mangaieri, masaje, sarutari.
– Promovati atractivitatea fizica, erotismul. Nu este necesar sa aveti un corp sculptural, este suficient sa stiti cum sa va seduceti partenerul.
– Daca este necesar, solicitati ajutor profesional.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *